Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивТема за регулиране на професионалните квалификации по

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивТема за регулиране на професионалните квалификации по
Коментари Харесай

Д-р Джафер: Какво ще стане с назначените психолози в училищата, които имат само квалификация, а не образование по професията

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Булфото, списък

Тема за контролиране на професионалните квалификации по логика на психиката се разисква през днешния ден в Народното събрание. За компетенциите на сътрудниците си се изрече доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи: 

" Аудиторията не прави разлика сред логика на психиката, психиатрия и психична помощ и това е разбираемо. 

Законодателството познава няколко закона за съсловните организации, като най-популярен от тях е законът за съсловната организация на Българския лекарски съюз, на Българскиа зъболекарски съюз, на заболекарите и така нататък

За нас би било разумно препоръчаните промени да следват логиката на тези съсловни организации, които уреждат връзките в дадена колегия. На второ място остава неразбираем значимият въпрос какви ще бъдат просветителните условия, които ще разрешат психолозите да бъдат включвани в указател, който ще им разрешава да работят. 

В здравна комисия не получихме доста явен отговор на тези въпроси, тъй като препоръчаните мнения защитаваха разнообразни позиции. Изрично би трябвало да се уточни, че дипломите за магистър за разнообразни посоки на приложната логика на психиката, получени след едногодишно образование в даден университет, не могат да легитимират професионалната дееспособност без съществуване на бакалавърска степен по логика на психиката. Това е позицията на една от значимите организации - академията на Министерство на вътрешните работи, която образова и работи с психолози.  Различните магистърски стратегии не могат да заменят фундаменталната подготовка от бакалавърската степен. 

Голяма част от хората в педагогиката, заради потребността от психолози в учебните заведения, имат подготовка в региона на логиката на психиката и те бяха назначени като психолози в там. Какво ще стане с тези хора?

Защитаваме позицията, че импортираният законопроект би трябвало да бъде подложен на разискване измежду законните структури. 

Но за какво народни представители би трябвало да внасят толкоз значими законопроекти? Трябва да има публично разискване!

Трябва да се даде късмет на сходен законопроект, само че недомислиците обричат импортирания законопроект на орис като предходните оферти. Призоваваме към единни стандарти за степени и специализации. "  
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР